Van toen tot nu

Leuk dat je op de website van Dientje bent! In het kort een stukje ontstaan en voorzetting van Dientje. In 2006 ben ik (Jan Wijn) deze horecazaak gaan uitbaten. Ik doopte de naam van ‘De Kroon’ om naar ‘Dientje’. De naam van mijn oma die jarenlang deze horecazaak heeft gerund. Mijn oma Dientje, was een allemansvrouw, zij was geliefd in heel Gemert. Uit eerbied voor mijn oma, die zo veel voor deze zaak en voor Gemert heeft betekend, heb ik Dientje naar vernoemd.

De geschiedenis van Dientje

In de periode van de Belgische Opstand 1830-1839 ontstonden in Gemert de oranjegezinde en duidelijk de monarchie toegedane namen als De Keizer, De Kroon en De Gouden Leeuw. In ‘de strijd’ om de gunst van de klant kozen herbergiers nieuwe namen voor hun herbergen, die niet alleen voor de vreemdeling herkenbaar waren, maar die tegelijk ook uitdroegen achter de militaire operaties ‘in dienst van vorst en vaderland’ te staan. Zo was er in december 1831 voor het eerst sprake van Logement De Keizer. Niet veel later doken namen op als De Kroon en De Gouden Leeuw.

In 1840 startte De Kroon met Sociëteit De Vereeniging. In 1844 werd er al wekelijks gerepeteerd voor een uit de Sociëteit ontstane ‘harmonie’. In de zogenaamde Patentregisters (van 1865/1866) zien we dat de heer A.P. (=Janus) van Berkel, destijds eigenaar van de Kroon, geregistreerd stond als tapper, slijter, billardhouder met één billard, logementhouder met acht kamers, sociëteithouder en tabakskerver.

In 1884 werd ook de legendarische Knolschut bij De Kroon opgericht en de kastelein schonk de tamboertrom.

Op zaterdag 1 oktober 1904 woedde er een grote brand die vanuit de achter De Kroon gelegen tabakskerverij oversloeg op een ‘bewaarplaats’. 250 kanaries kwamen om in de vlammen. Ook diverse bezittingen van Rooi Skut Sint Joris, zoals pieken en vaandels, gingen verloren.

In 1905 werd een nieuwe Sociëteitszaal gebouwd. Harmonie Cecilia had op dat moment in ‘De Kroon’ nog steeds haar thuis. Petrus Adrianus van Berkel (met de roepnaam Janus) was ook lid en van hem is bekend gebleven ‘dat haj de hoorns krom blies’.

Op 18 februari 1929 werd Hotel de Kroon gekocht door de heer Jan P. (sr) Wijn en op 20 april 1929 kreeg hij de vergunning drank– en horecawet. Een jaar later bouwde zijn zoon Jan Th. (jr) aan het pand een veranda. In 1946 trouwde deze zoon met Everdina (Dientje) Rooijmans. Jan Th (jr) ging met zijn vader een firma aan en ‘deed’ vanaf dat moment met Dientje het café. In 1948 namen Jan jr en Dientje samen het bedrijf over van Jan P (sr) Wijn. In 1955 kwam Jan jr helaas op vroege leeftijd te overlijden, waarna Dientje samen met haar rechterhand Marietje Bevers de horeca-onderneming voortzette.

Dientje werd hét gezicht van Hotel de Kroon. Een begrip in heel Gemert.

Toen in 2006 Jan Wijn, van de vierde generatie en Dientje’s kleinzoon, de onderneming overnam, herdoopte hij De Kroon in ‘Dientje’, naar zijn grootmoeder (geboren op 23-12-1915 en overleden op 10-6-2006).Dientje was geliefd. Zij was een allemansvrouw. Zij was op hogere leeftijd nog steeds vitaal. En dit is wat Jan Wijn ook wil zijn met zijn bedrijf. Dus herdoopte hij de naam De Kroon in Dientje. Uit eerbied voor de vrouw die zo veel voor de zaak en voor Gemert heeft gedaan.

Hoe het nu gaat

Het interieur is veranderd, maar de sfeer zeker niet. Ons doel is dat je je snel thuis voelt in een gemoedelijke ambiance, want dat was ook de sfeer die oma Dientje wist te realiseren. Het ontmoeten en samen-zijn van mensen staat centraal. Bij Dientje kan jong en oud zich thuis voelen, het is een plek voor iedereen en waar je altijd welkom bent. We staan van oudsher bekend, om een dorps en persoonlijk karakter. Hier zijn we trots op en dit zetten we voort.

Midden in de Gemertse samenleving

Naast onze horeca- en feestmogelijkheden vervullen wij ook nog een belangrijke maatschappelijke bijdragen. Wij herbergen door-de-week zo’n 25 lokale verenigingen bij Dientje! Wij zijn er trots op, om aan deze verenigingen een ruimte beschikbaar te stellen zodat zij kunnen repeteren, spelen, vergaderen enz. Daarnaast vinden wij het ontzettend leuk om samen met de verenigingen iets te organiseren wat weer een gezellig samen-zijn oplevert voor de Gemertse maatschappij. Zo helpen we elkaar, en zo helpen we Gemert.

Mijn oma, had een maatschappelijke functie in Gemert. Dat houden wij in ere, door iedereen een warm welkom te heten en samen te kijken wat we voor Gemert kunnen betekenen.

 


Evenementen

11/04/2020
Paasbrunch

..

Lees meer
12/04/2020
Paasbrunch

..

Lees meer
17/04/2020
Film Luxor

..

Lees meer
25/04/2020
Optrekdag Rooie Skût

..

Lees meer
27/04/2020
Koningsdag

..

Lees meer
Bekijk alle evenementen »